fbpx

De zilverprijs gaat stijgen. Daar zijn veel oorzaken voor te benoemen. Denk alleen maar aan het nieuwe beleid van Donald Trump, bedrijvigheid opvoeren en meer investeren in infrastructuur. Dat beleid zal lijden tot hogere inflatie en alleen dat is al een goed argument om zilver te kopen.

Buiten het argument van de inflatie en nog vele andere argumenten is er de laatste jaren een element bijgekomen dat zich de komende jaren zal versterken. Dat element is de verschuivende vraag van goud naar zilver vanuit India.

Indiërs zijn traditioneel de grootste koper van goud. Geen Huwelijk wordt gesloten zonder giften in goud. In India is het bezit van goud zowat een basisbehoefte. Vandaar dat traditioneel de vraag naar goud vanuit India erg groot is, het is de belangrijkste markt in de wereld.

De laatste 2 jaar zien we echter een verschuiving in die markt. De overheid stimuleert actief om geen goud te sparen maar het geld op de bank te zetten. De Indiase regering tracht mensen over te halen om hun goud bij de bank te deponeren in ruil voor rente. Dit beleid begint te werken en we hebben in 2016 een 44% daling van de import van goud gezien. In 13 jaar was de import van goud in India niet zo laag.
Mensen in India zullen goud blijven kopen maar er is een verschuiving naar zilver. Sinds 2013 zien we de vraag naar zilveren sieraden in India exploderen. In de laatste drie jaar is de vraag naar zilver verdrievoudigd.
De omschakeling van goud naar zilver is voor Indiërs geen ongebruikelijk patroon. Aan het begin van de vorige eeuw was India de nummer 1 op de zilvermarkt. Pas nadat de Indiase regering de importtarieven op zilver verhoogde stapten de Indiërs massaal over naar goud en daarmee werd India de grootste goudconsument van de wereld. Zilverimporten daalden en de import voor goud bleef stijgen. India was in de laatste honderd jaar de nummer 1 importeur van goud in de wereldmarkt.


Aangezien de vraag naar goud vanuit India zo graat is zal een kleine verschuiving al grote gevolgen hebben. Stel dat de Indiërs 10% van hun goudinkopen naar zilver veranderen dan neemt de wereldwijde vraag al met 65% toe. Als dit de trend wordt dan ligt er nog een aardige stijging van de zilverprijs in het verschiet.
De bron van dit artikel is goldsilver.com

Neem contact op

Stuur ons een bericht en we nemen op korte termijn contact met je op.