Wat beweegt de koers van het goud?

De goudprijs is dit jaar behoorlijk gestegen. Dat ging natuurlijk niet in 1 lijn, er waren ook weken dat het goud flink daalde. Per saldo ontvang je nu echter meer voor je oud goud dan een jaar geleden. Het heeft dus zin om de goudprijs in de gaten te houden als je overweegt om die oude sieraden te verkopen. Met een goudprijs die op – en neer gaat kan de opbrengst van jouw goud dus dagelijks verschillen. Wat doet het goud nu bewegen?

Image source: Getty Images.

Monetair beleid

Klinkt ingewikkeld maar dat is het niet. Monetair beleid wordt gemaakt door de centrale banken. Deze banken, zoals De Nederlandsche Bank, bepalen hoeveel geld er in omloop is. Is er veel geld in omloop dan daalt de rente. Als je goud als belegging in de kast heb liggen dan levert dat natuurlijk geen rente op. Goudbeleggers zullen goud verkopen als ze op de bank een hoge rente krijgen, dus dat drukt de prijs van het goud. Is de rente laag dan kost het niet te veel om goud te hebben en dat drukt de prijs dus omhoog.

Economisch cijfers

Als er goede economische cijfers gepubliceerd worden over bijvoorbeeld de werkloosheid een hoog consumentenvertrouwen enz. dan kan het goud dalen. Dat het goud op goede economische cijfers daalt heeft te maken met het beleid van de centrale banken. Gaat het goed met de economie dan zal de geldhoeveelheid verminderd worden en dan stijgt waarschijnlijk de rente.

Vraag en aanbod

Dit is natuurlijk een voorspelbare reden waarom de goudprijs daalt of stijgt. Neemt de vraag naar goud toe, uit bijvoorbeeld India of China,  dan zal de goudprijs stijgen. Neemt de vraag af dan daalt de prijs uiteraard.

Inflatie

Geld wordt minder waard. Momenteel in Europa niet maar als je bijvoorbeeld naar landen als Argentinië of Venezuela kijkt dan zie je een enorme inflatie. Je kan als Venezolaan beter goud hebben dan Venezolaanse Bolivars.

De dollar

De goudprijs is wordt wereldwijd in dollars genoteerd. Gaat de dollar omhoog dan stijgt de goudprijs uitgedrukt in Euro’s  en vice versa.

De goudbeurzen

Goud wordt ook verhandeld op diverse beurzen. Handelaren kopen en verkopen dagelijks goud. Dat goud wordt natuurlijk niet fysiek overgedragen. De aan- en verkopen gebeuren allemaal op papier. Dagelijks worden honderden kilo’s goud op die manier verhandeld. Natuurlijk beïnvloed deze handel de prijs van goud.

Onzekerheid

Misschien wel de belangrijkste oorzaak van schommelingen in de waarde van het goud. Als mensen angst krijgen voor het verlies van hun bezittingen dan kunnen ze goud kopen. Goud kan je meenemen en je kan het altijd weer verkopen of ruilen voor bijvoorbeeld voedsel. Als de spanningen in de wereld oplopen dan zie je de goudprij meestal stijgen.

Bron van dit artikel: www.fool.com

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *