Vooruitzicht goud blijf positief door lage rente.

De goudprijs kan de komende tijd profiteren van de lage rente en ruim monetair beleid. Stond de goudprijs begin dit jaar nog onder druk door de stijgende rente, nu lijkt de markt weer de andere kant op te bewegen. Bovendien is de goudprijs wat gedaald, waardoor het weer aantrekkelijk is om te kopen.

De ontwikkeling van de goudprijs in de eerste helft van dit jaar bevestigt dat het edelmetaal sterk reageert op de ontwikkeling van de rente. Een positief sentiment over het herstel van de economie zorgde begin dit jaar voor hogere rentes, waardoor goud minder aantrekkelijk werd. De goudkoers daalde en daarmee ook de vraag naar beleggingsgoud. Wel nam de vraag naar sieraden in Aziatische landen toe, waardoor de koersdaling beperkt bleef.

Centrale banken kopen goud

De World Gold Council verwacht dat centrale banken voorlopig zullen vasthouden aan een zeer ruim monetair beleid met lage rentes en opkoopprogramma’s. Sterker nog, de Federal Reserve en de ECB hebben al aangegeven dat ze een hogere inflatie zullen tolereren. De verwachting is dus dat de rente langdurig zeer laag zal blijven. Daardoor zullen meer beleggers goud overwegen als alternatief voor nauwelijks renderende staatsobligaties.

Niet alleen particulieren en beleggingsfondsen zullen door de lage rente meer Ook centrale banken hebben de laatste maanden weer meer edelmetaal aan hun reserves toegevoegd. Eind vorig jaar droogden de aankopen van goud door deze institutionele spelers bijna op, maar de laatste maanden zien we weer een terke toename in de aankopen. De World Gold Council verwacht dat centrale banken dit jaar tenminste evenveel goud zullen kopen als vorig jaar.

Inflatie gunstig voor goud

Hogere inflatie kan ook een stimulans geven aan de goudprijs. Volgens de World Gold Council steeg de goudprijs in jaren dat de inflatie boven de 3% lag met gemiddeld 15%. Dat is veel meer dan de gemiddelde prijsstijging van 8,2% per jaar sinds 1971. Historisch gezien biedt het edelmetaal op langere termijn bescherming tegen geldontwaarding. Wanneer de inflatie hoog is zal de vraag naar het edelmetaal dus toenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *