Ontstaan en Herkomst van Goud

Ontstaan/Herkomst van Goud

Herkomst van goud: Goud is één van de bodemschatten. Dit metaal komt vaak voor op plaatsen waar vroeger vulkanen zijn geweest en ontstaat uit heet, vloeibaar magma dat binnenin de aarde zit. Als magma afkoelt wordt het hard en rotsachtig. Soms ontstaat dan goud dat op diverse manieren in de aarde voor kan komen:
Stofgoud – De benaming voor goud in hele kleine deeltjes
Goudklompjes – Goud in klompjes.
Goudader – Goud dat in een lange, smalle laag in de grond zit.

Goudaders – Rivieren Zeeën Oceanen. Goudaders liggen vaak op plaatsen waar vroeger vulkanen zijn geweest. Op de bodem van sommige rivieren wordt goud gevonden, doordat het water dat van de bergen afkomt de goudkorreltjes meevoert. Wanneer het rivierwater langzaam stroomt of stilstaat, zakken de gouddeeltjes naar de bodem. In zeeën en oceanen zit ook goud. Gemiddeld bevat elke kubieke meter (1000 liter) zeewater ongeveer 0,03 milligram goud.

Waar wordt het meeste Goud gevonden?

Goudvondsten in de Wereld. In de vorige eeuw (1900 – 2000) werd in Afrika het meeste goud gevonden. Ook wordt veel goud gevonden in de Verenigde Staten, Australië, China, Canada, de Russische Federatie, Peru, Oezbekistan, Indonesië en Brazilië. Een Europees land waar het meeste goud uit de grond wordt gehaald is Roemenië. In Nederland zit er geen goud in de bodem. Goud heeft gedurende de geschiedenis van de mens altijd een belangrijke rol gespeeld. Men vermoedt dat het het eerste metaal is dat de mens kende. Zo zijn gouden sieraden al bekend uit de Steentijd en gouden munten werden reeds gebruikt tijdens de 7de eeuw v.Chr.

Kenmerken van Puur Goud – 24 Karaats

  • Puur goud kan niet roesten of corroderen
  • Goud kan gesmolten worden en gevormd worden naar bijna elk ontwerp
  • Puur goud heeft een warme gele kleur
  • Goud heeft een hardheid van 2,5 tot 3 op de schaal van Mohs
  • Een andere kleur komt door menging met andere materialen, legering genoemd
  • Menging met andere metalen wordt ook gedaan om het goud te verstevigen
  • Het goudgehalte van de legering wordt aangeduid in karaat (zie hieronder)
  • Karaat is een getal dat aangeeft hoeveel vierentwinstigste deel uit goud bestaat
  • Zuiver goud is 24 karaats, 12 karaats goud bestaat uit de helft goud en de helft uit een ander metaal.

Goudgehalte Goudwaarde – Karaat Keurmerkteken

Goudgehalte – Goudwaarde . Om de goudwaarde uit te drukken wordt het begrip Karaat (de letter K ) gebruikt. Hoe hoger het getal is dat met karaat aangegeven wordt, hoe hoger het goudgehalte oftewel hoe puurder het goud.

Een lager karaatsgetal geeft aan dat het om een gedeeltelijk gouden samenstelling gaat, waarbij een bepaald gedeelte of percentage een ander materiaal of metaal is.

Wat betekent Karaat – Hoeveel Karaats is?

Karaat – Karaats. Karaat met een K geeft de puurheid van het goud aan. (Carat met een ‘C’ geeft de afmeting van een edelsteen aan, zie verder * onderaan). Zuiver of puur goud komt niet vaak voor, daar het erg zacht is. Dit is de reden dat er veelal sprake is van een legering met andere metalen, waardoor er van het goud iets vervaardigd kan worden. De legeringen (toegevoegde metalen) maken dat de kleur, hardheid of kneedbaarheid van het goud beter wordt. Karaat staat voor de kwaliteitsaanduiding van goud, waarmee de verhouding van goud tot de legering (toegevoegde metaal) bedoeld wordt. Dit wordt ook wel goudgehalte genoemd. Karaat is dus het aantal delen goud op 24 delen van een legering oftewel: 24-karaats goud is zuiver goud (24/24). Hieronder zie je het op een rijtje.
Edelstenen en Karaat. * Carat met een C staat voor Caraat bij Edelstenen, maar dit wordt ook wel als Karaat aangegeven. Bij edelstenen geeft het woord karaat het gewicht aan van de steen. Sinds 1907 wordt het gewicht van edelstenen gegeven in metrische karaat, met de volgende waarden: 1 metrische karaat = 1 karaat = 0,2 gram of 5 karaat = 1 gram.
Goud 24 karaat

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *