Kerst en 80 jarige Louis

Hoe de wereld voor een 80 jarige mooier kan worden zonder op een bord te belanden.

Wat?

Er is Louis

Er is een foundation

Er is een veiling

Het verhaal:

Ik zit in restaurant The Louisiana in Haarlem en zie op het bord iets staan over een enorme kreeft van 8,2 kilo. Ik vraag ernaar en hoor dat deze enorme kreeft geveild wordt tbv The Ocean Cleanup Foundation. Ik weet van deze foundation en ze doen super goed werk. Het is een heel mooi initiatief van The Louisiana.

Ik krijg het dier te zien, en inderdaad hij is enorm. Ik sta het dier te bewonderen om zijn omvang en realiseer me onmiddellijk dat het een enorme prestatie is om in vervuilde, overbeviste oceanen 80 jaar te worden, en dat met een omvang van ruim 8 kilo! Je bent toch een held als je het 80 jaar kan redden in die zooi, die wij mensen, ja ook ik, veroorzaakt hebben toch? Oké, het is geen vastgeketend olifantje dat huilt, maar een kreeft. Maar jeetje wat voor een!

Ik word ook meteen verdrietig, het raakt me dat zo’n groots dier, een survivor die op “the wrong moment, wrong place, wrong time” in Haarlem op de Zijlweg in een aquarium is beland met elastiekjes om zijn scharen en misschien uiteindelijk op een bord kan eindigen. Ik zou het het toch graag anders zien, de chefkok, en de bediening trouwens ook. Kan het anders? Kan de Nederlandse goudhandel door te bieden  op Louis niet alleen The Oceans Clean helpen, maar ook deze enorme Kreeft in leven laten?

Kunnen wij nog iets meer doen dan bieden?

Het laat me niet los. Is er een manier om het dier te veilen, met de opbrengst uiteraard voor The Ocean Cleanup Foundation, maar Louis ook nog in leven te laten?

Ik wil iets verder iets verder denken dat dit! Bieden kan iedereen, en daarna deze held van 80 jaar oud op een bord te laten eindigen is te eenvoudig. Het gaat ten koste van een prachtig mooi, sterk dier.  Is het niet 1000 keer leuker om Louis The Lobster te kopen via de veiling en het dier te respecteren om zijn leeftijd en zijn omvang, en hem vanwege zijn grootheid juist in leven te laten? Gewoon uit respect, je hoeft toch niet alles op te eten wat langs komt?

Mijn missie is dus om Louis te kopen vanuit deze veiling EN Louis verder te laten leven in……

Dolfinarium Harderwijk

Het dolfinarium Harderwijk heeft aangeboden dat Louis in het buitenaquarium mag komen wonen. Daar kan Louis nog vele jaren ouder worden. Restaurant The Louisiana is natuurlijk ook erg blij met deze oplossing want dat Louis de pan in zou kunnen gaan gaat alle medewerkers aan het hart.

Na overleg met de eigenaar is besloten om Louis de Lobster samen te doneren aan het dolfinarium in Harderwijk en de opbrengst van Louis te doneren aan The Ocean Cleanup Foundation. Ik ben superblij met deze samenwerking tussen De Nederelndse Goudhandel en The Louisiana. Chapeau!

Woensdag, 20 december brengen wij Louis naar zijn nieuwe buitenverblijf in het Dolfinarium.

Het blijkt maar weer dat samenwerking mooie dingen kan voortbrengen.

Fijne feestdage iedereen en restaurant The Louisiana, bedankt voor het meedenken.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *