Hoogste goudkoers door inval Rusland

Deed de goudkoers op 27 februari 2017 nog € 38.038,50, op dit moment staat de goudkoers op € 56.603,00 per kilo! Wanneer je belegd hebt in goud ben je spekkoper. Ook het zilver gaat mee omhoog. Dat staat nu op € 727,00. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de inval van Rusland in Oekraine afgelopen nacht. Maar ook zonder de inval van Rusland in Oekraine steeg het goud. De reden is o.a. de hoge inflatie en de hoge grondstofprijzen.

In de US bedraagt de inflatie bijna 6%. In Europa is het niet veel beter. De grondstofprijzen stijgen met de dag. Dit merken we allemaal in onze portomonee uiteraard. De energieprijsstijging is nog lang niet ten einde. Zeker niet nu Amerika en Europa verregaande sancties gaan opleggen aan Rusland, en Duitsland de Nordstream 2 (gasleiding) niet in gebruik neemt.

De diplomatieke spanningen tussen het Westen en Rusland zijn sinds de Koude Oorlog niet zo hoog geweest. President Biden heeft al laten weten niet militair in te grijpen, dus het zal bij sancties blijven. De Amerikanen kijken hier anders naar dan wij, Westelingen. De Amerikanen hebben Syrie nog in het achterhoofd en de miljarden dollars die het gekost heeft. Die lopen absoluut niet warm voor een militair ingrijpen. Daarbij is het niet de achtertuin van Amerika, maar de achtertuin van het Westen.

Amerika heeft thans het beleid dat het Westen het zelf maar eens op moet lossen. Europa heeft al tientallen jaren bezuinigd op defensie en nog steeds tot op de dag van vandaag. Het Westen stelt niets voor qua defensie. Rest het Westen niets anders dan zware sancties op te leggen aan Rusland. Of Poetin zich ook maar iets zal aantrekken van de sancties is zeer de vraag. De man vindt het uiteenvallen van de Sovjet Uniet een van de grootste tragedies uit zijn leven. In 2014 is de Krim geannexeerd door Poetin en heeft het Westen het nakijken.

Hoe gaat dit aflopen?

Het zal spannend worden. Russen zijn die-hards. Die zijn wel wat gewend. Het is een volk dat zware ontberingen aan kan. Het is voor ons te hopen dat Poetin het bij Oekraine zal laten voorlopig en weer een aantal jaren wacht voordat er weer een Baltisch land wordt binnengevallen. Tussen De Krim en Oekraine zitten ook een aantal jaren. Niet dat we er blij van worden, maar de vrees is dat het Westen behoorlijk machteloos staat tot dusver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *