Goud op het hoogste niveau in vier maanden!

De goudprijs is sinds vier maanden weer op t hoogste niveau. De koers van het edelmetaal zit al sinds maart in een opwaartse trend en bereikte woensdag een niveau van meer dan €49.600 per kilo.

De goudprijs bereikte deze week het hoogste niveau in vier maanden. De koers van het edelmetaal zit al sinds maart in een opwaartse trend en bereikte woensdag een niveau van meer dan €49.600,00 per kilo. Ook de zilverprijs zit weer in de lift, want de koers kwam afgelopen dinsdag zelfs boven de € 750,00 per kilo. Afgezien van een korte piek tijdens de silversqueeze is dat de hoogste koers sinds september vorig jaar. Beide edelmetalen profiteren van snel toenemende inflatie en een vlucht naar veilige havens. Beleggers werden deze week opgeschrikt door een flinke koersdaling in de markt voor cryptomunten.

Afgelopen maart zakte de goudprijs nog onder de € 46.000,00 per kilo en bereikte het laagste niveau sinds het begin van de coronacrisis. Door deze koersdaling kwam er weer meer belangstelling voor het edelmetaal in belangrijke afzetmarkten als India en China. De voorraden van Chinese goud-ETF’s stegen naar recordhoogte, net als de Indiase import van goud. De inhaalvraag in de rest van de wereld legde een solide bodem onder de goudprijs. Door de koersstijging van de laatste dagen wist het edelmetaal de neerwaartse trend vanaf het recordniveau van augustus vorig jaar te doorbreken. Dat is een zeer positief signaal.

Goud profiteert van hogere inflatie

Goud presteert traditioneel goed bij lage rente en oplopende inflatie, omdat beleggers het edelmetaal kopen als bescherming tegen geldontwaarding. De laatste maanden lijkt dat weer in het voordeel van goud te werken. Terwijl de rente stabiliseert blijft de inflatie verder oplopen. In april steeg het officiële inflatiecijfer zelfs naar 4,2% op jaarbasis, het hoogste niveau sinds september 2008. De hogere inflatie wordt veroorzaakt door recordprijzen voor verschillende grondstoffen, waardoor ook de prijzen van veel consumentengoederen zijn gestegen

Negatieve rente

De oplopende inflatie maakt beleggers nerveus, omdat het centrale banken nog niet in de verleiding heeft gebracht hun monetaire beleid te herzien. Volgens de Fed en de ECB zijn de stijgende prijzen het gevolg van tijdelijke factoren en is er daarom geen reden om nu al in te grijpen. Beleggers vrezen dat de inflatie daardoor nog verder zal oplopen, waardoor de koopkracht van het geld nog sneller verdampt. De reële rente op Amerikaanse 10-jaars staatsleningen is al enige tijd negatief. Dat is de prijs die beleggers momenteel betalen voor de veiligheid van Amerikaanse staatsleningen.

De stijging van de obligatierente zette de koersen edelmetalen eerder dit jaar nog onder druk, maar nu de inflatie oploopt kijken beleggers met hernieuwde belangstelling naar edelmetalen.

Ook profiteerden goud en zilver van de koersdaling van cryptomunten. De meeste virtuele munten verloren deze week ruim een kwart van hun waarde, waardoor veel koerswinsten verdampten. Afgelopen maanden werden cryptomunten zeer populair onder een grotere doelgroep van spaarders en beleggers. In april was een Bitcoin zelfs meer waard dan een kilo goud, maar nu staat de virtuele munt op het laagste niveau ten opzichte van goud sinds februari.

Beleggers zullen de komende maanden vooral kijken naar centrale banken en inflatiecijfers. Blijft de inflatie hoog en laten centrale banken dat toe, dan kan dat een stimulans geven aan de goudkoers. De Federal Reserve hint al naar een mogelijke afbouw van het opkoopprogramma, maar lijkt daar nog geen haast mee te hebben.

Analisten van Morgan Stanley verwachten dat de Fed vanaf september meer aanwijzingen zal geven in die richting. Dat kan een verdere stijging van de goudprijs belemmeren, al verwachten analisten van de bank dat goud in de tweede helft van het jaar boven de $1.700 per troy ounce zal blijven.

Analisten van Deutsche Bank denken dat goud zal profiteren van de hoge inflatie, maar verwachten nog geen stijging naar het recordniveau van vorig jaar. Als centrale banken hun stimulering afbouwen loopt de reële rente op en zal de goudprijs onder druk komen te staan. Ook verwachten analisten van Deutsche Bank dat de vraag naar goud in China en India zal afzwakken als de koers langer boven de $1.800 per troy ounce blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *