De (on)zin van herdenkingsmunten.

Hier kan ik kort over zijn: Herdenkingsmunten als belegging is onzin, tenzij je liefhebber bent en van geldsmijterij houdt.

Deze munten leveren nu of in de toekomst nooit een meerwaarde op.

Als voorbeeld neem ik deze “unieke uitgave” van de zilveren Rode Kruis munt. Als eerste kunnen we al vaststellen dat geen cent van de opbrengst van deze munt naar het goede doel gaat. De opbrengst gaat gewoon naar de uitgever van die munt.

Het gewicht van deze munt aan puur zilver is € 14,75 gram. Gaan we uit van een zilverkoers van € 0,48 per gram komen we op een totaalwaarde aan zilver € 7,08. De munt kost € 45,95.  Voordat je op deze soort munten een keer je inleg terug krijgt, leven we in de volgende eeuw. Het gegeven dat er 6.500 van geslagen zijn, doet er niet toe. Dat is marketing techniek. Geef mensen het idee dat de oplage “beperkt” is, en mensen denken dat het daardoor prijsvast is. Er worden talloze herdenkingsverhalen bedacht om dit soort penningen aan de man te brengen. Ons advies niet doen.

Het gouden Rode Kruis-tientje heeft een goudwaarde van € 224, 11. De munt kost echter € 384,00. Gaat ook lang duren voordat deze herdenkkingsmunt terugverdiend wordt. Zelfde advies: niet doen

Wil je toch investeren in edelmetalen in de vorm van munten, koop dan beleggingsmunten of baren edelmetaal. Je betaalt dan alleen het edelmetaal en niet die onzin marketing eromheen. Maple Leafs, Krugerranden, dat zijn goede inversteringen, die op een veel minder lange termijn meerwaarde creeren en er wereldwijd nooit discusie ontstaat over de waarde van deze munten of baren.

Op deze pagina op onze website www.nederlandsegoudhandel.nl staan munten die in de hele wereld bekend zijn als beleggingsmunt. Een veel betere aanschaf.